Wat is Model-View-Controller?

Bij de ontwikkeling van software worden verschillende methoden en technieken gebruikt. Tegenwoordig wordt MVC veel gebruikt. U kunt hier meer over Model View Controller lezen.

Model View Controller wordt kortweg MVC genoemd. Wanneer men MVC hanteert, dan programmeert men volgens een lagenstructuur. U kunt dit vergelijken met een inhoudsopgave.

Door Model View Controller wordt onderhoud aan de programmeercode gemakkelijker.

Het zogeheten model definieert de structuur van de gegevens die door de applicatie worden gebruikt. In het geval er met een database wordt gewerkt wordt de structuur van de tabellen doorgaans in het model beschreven.

De view is verantwoordelijk voor de weergave van informatie. Dit gebeurt bij websites in de vorm van HTML code. Met de presentatielaag kun je beschrijven hoe gegevens getoond worden. Denk aan het bepalen van het lettertype.

De controller beschrijft de verschillende acties die kunnen worden gedaan. De controller definieert de functies zoals bijvoorbeeld bestelling aanmaken, bestelling aanpassen, bestelling annuleren, enz.

Programmeren volgens MVC is tegenwoordig de norm geworden. Er zijn voor bijvoorbeeld de programmeertaal PHP diverse frameworks verkrijgbaar die volgens het MVC model werken. Joomla, FuelPHP en CodeIgniter zijn bekende namen van dergelijke frameworks. Een programmeur die veel met procedurele code te maken heeft zal het maken van een gastenboek PHP in MVC een adembenemend avontuur vinden.
Free Web Hosting